Literair
Deze voorstelling vond
plaats in het verleden
De Literaire Matinee
aanvang: 13.30 uur
entree: € 25.00
(reserveren noodzakelijk)
entree is inclusief koffie/thee en zoete/hartige hapjes

Lotte Walda


Interviewer: Dick Gebuys

De literaire matinee 2018 van Theater Landgraaf biedt ons dit jaar een verrassende keur aan auteurs: allereerst maken we kennis met Reggie Baay (* Leiden, 1955). Hij debuteerde met een grotendeels autobiografisch werk De ogen van Solo (2006), waarin de migratie en daardoor ontworteling van veel Indische Nederlanders het thema is. Daarna verschijnen o.a. de historische roman Gebleekte ziel (2012): een Indische jongeman wordt in de negentiende eeuw naar Nederland gestuurd om hier, ontdaan van zijn oorspronkelijke identiteit (men ziet hem als een gevaar voor de koloniale stabiliteit), te laten integreren en het schokkende Daar werd wat gruwelijks verricht (2015). In dit boek wordt voor het eerst de grotendeels onbekend gebleven geschiedenis geschreven over de slavernij in Nederlands - Indië.
Baay studeerde Nederlands en specialiseerde zich in de koloniale en postkoloniale literatuur. Hij was jarenlang redacteur bij het tijdschrift Indische Letteren. In het voorjaar van 2018 komt Reggie Baay met een bijzondere nieuwe roman, waarin de relatie tussen de oude kolonisator en de kolonie opnieuw een belangrijke rol speelt.

Reggie BaayReggie Baay


Heel wat prijzen (De Bronzen Uil, de Debuutprijs 2014) sleepte Kris van Steenberge in de wacht met Woesten (2013), een rond de Eerste Wereldoorlog in de Vlaamse Westhoek gesitueerde roman. De daarmee gewekte hoge verwachtingen inlossend publiceert hij in 2016 Blindelings. Een roman vol met aan elkaar tegengestelde thema's als schoonheid en verval, dromen en daden, uitverkorenen en verdoemden. Naast schrijver is Van Steenberge ook regisseur (hij schreef o.a. de tragikomedie, met zwarte randen, De moeder, de hoer en zo) en docent.
Kris Van Steenberge is geboren in 1963 en woont nu te Lier.

Kris Van SteenbergeKris van Steenbergen


In 2003 publiceert Annelies Verbeke (* Dendermonde 1976, studies Germaanse talen en scenarioschrijven) Slaap! en vestigt ze met deze roman over slapeloosheid haar naam in de Nederlandstalige literatuur. Ze is van vele literaire markten thuis: er verschijnen novellen (o.a. Voorbeelden van verdriet [2015]) van haar hand, scenario's, toneelstukken en verhalenbundels (zoals Halleluja [2017]). Het meest opvallend echter was haar roman over geluk en goedheid, die geen waarborgen blijken te zijn voor een lang en gelukkig leven, Dertig dagen [2015].

Annelies VerbekeAnnelies Verbeke


Hier vlakbij geboren (* Heerlen 1977) en woonachtig (Landgraaf), is Ivo Senden een welkome gast in ons theater. Hij studeerde aan de PABO te Maastricht, maar trad in dienst bij het Royal Theater te Heerlen, hetgeen tot een publicatie leidde in 2008: Royal 1938 - 2008. In 2015 verscheen Zwarte droom, een mijnwerkersroman, uitgegeven door de uitgeverij Leon van Dorp. In 2016 kreeg deze roman een opvolger met het verschijnen van Gevallen land. In dit boek toont de auteur ons Nederland, dat ten prooi valt aan een terroristische aanslag. Tussentijds schreef hij ook korte verhalen met zeer uiteenlopende thema's. Sinds 2014 is Ivo in dienst bij Vue (bioscoop) Kerkrade als assistent - theatermanager.

Ivo SendenIvo Senden


Muzikale omlijsting: Lotte Walda
Een jonge, zeer getalenteerde singer-songwriter uit Heerlen, die het afgelopen jaar al heel wat van zich heeft laten horen.
Zij zingt covers, maar ook veel eigen werk. Haar genre is akoestisch, pop en country. Zij trad reeds o.a. op in Paradiso (waar zij een duet zong met Douwe Bob), bij Pinkpop en bij een uitzending van DWDD. Zij was één van de 11 uitverkorenen van Giel's Elftal (Giel Beelen) uit 1.200 inzendingen.