Klassiek
donderdag
17 augustus 2017
Orlando Festival 2017
Regioconcert Theater Landgraaf
Quatuor Yako
aanvang: 15.00 uur
entree: gratis
Een vrije gave wordt zeer gewaardeerd


Foto's: Jérémie Dumbrill


Ensemble: Quatuor Yako (Frankrijk)
Concoursdeelnemer en Masterclass Ensemble


Ludovic Thilly: viool
Pierre Maestra: viool
Vincent Verhoeven: altviool
Alban Lebrun: violoncelloQuatuor Yako is in 2015 opgericht in Lyon. De leden van dit Franse strijkkwartet werken samen met Yovan Markovitch en Luc-Marie Aguera (Ysaye Quartet) en studeren sinds 2016 in de klas van Christoph Poppen en Hariolf Schlichtig (Cherubini Quartet) in München.

Het kwartet was prijswinnaar van het FNAPEC-concours in Paris (maart 2016). Quatuor Yako is een ensemble-in-residence bij ProQuartet in Parijs, waar het samenwerkt met leden van de kwartetten Alban Berg, Artemis, Vogler, and Belcea.

Het kwartet heeft deelgenomen aan verschillende festivals en academieën, zoals Aix en Provence, Montepulciano, Villecroze, maar ook aan het project « 50 for the Future » met het Kronos Quartet (Holland Festival, Amsterdam 2016) en heeft op het podium gestaan met het Bill T. Jones dansgezelschap (« Play and Play », gefilmd door Arte Concert).

In 2017 speelt Quatuor Yako in het Paris Philharmonie, Salle Molière (Lyon) en op vele festivals in Frankrijk.


Quatuor Yako


Algemene informatie over dit Orlando Festival.

De komende editie van het Orlando Festival - 10-20 augustus 2017 - zal weer volledig in het teken staan van prachtige kamermuziek. En ook dit jaar worden weer vele regioconcerten gegeven op verschillende geweldige locaties in de regio. Juweeltjes die in eerdere jaren al ons programma sierden, zullen nu weer te bezoeken zijn, zoals Centre Céramique in Maastricht, Glaspaleis Schunck in Heerlen, Mariapark Sittard en het Salviuskerkje Limbricht. Ook zijn er een aantal nieuwe locaties waar concerten worden gegeven, waaronder Theater Landgraaf. Een daarvan is verder het Ursulineconvent in Eijsden. In de kapel van dit voormalig klooster van de Zusters Ursulinen wordt een schitterend concert ten gehore gebracht. Een andere nieuwkomer is Amfitheater Borgloon in België, waar u heerlijk in de openlucht kunt genieten van klassieke muziek. De speciale samenwerking met Stichting Muziek Jong voor Oud en Stichting De Zonnebloem wordt dit jaar voortgezet. De concerten hiervan zullen plaatsvinden bij Kasteel Wittem, Auberge de Rousch in Heerlen en Podiumkerkje Grevenbicht. En tijdens deze 36ste editie van het Orlando Festival worden maar liefst 3 avond-regioconcerten georganiseerd op toplocaties: bij het betoverende Openluchttheater van Valkenburg, de indrukwekkende Kopermolen in Vaals en het monumentale Clemenskerkje te Brunssum.

Het programma van de regioconcerten wordt ingevuld door jonge top-ensembles: het Eurasia Quartet, het Malevich Piano Quartet, het Chugai Duo met twee broers uit Oekraïne, het Franse Quatuor Yako en Behn Quartet. Daarnaast zullen ook zangers uit de masterclass van Belgische tenor Axel Everaert optredens verzorgen, samen met Canadese pianist Clark Schaufele. Ook de drie finalisten van het Orlando Concours voor strijkkwartetten zullen tijdens een aantal regioconcerten te zien zijn. Wie dit precies zullen zijn, is natuurlijk nog niet bekend. Maar als uw nieuwsgierigheid geprikkeld is, kunt u voor een lijst van geselecteerde deelnemers terecht op de website van het Orlando Festival of van het Orlando Concours.