Film
Deze voorstelling vond
plaats in het verleden
Vele hemels boven de zevende
aanvang: 20.00 uur
entree: € 6.00
België, 2017, 119 minuten
Regie: Jan Matthys
Met: Brit Van Hoof, Koen de Graeve, Sara de Roo, Peter Seynaeve e.a.
Naar het boek van Griet Op de Beeck


Vijf mensen volgen we in Vele hemels boven de zevende. Ze zijn familie, maar dan niet van het knuffelige soort. Wanneer moeder Jeanne op bezoek komt bij dochter Eva merkt ze op dat de keuken raar ruikt. En dat Eva wel wat mag afvallen. "Allez, een paar kilokes maar."
Eva, formidabel gespeeld door Brit van Hoof in haar eerste grote rol, is zo’n vrouw die stil glimlachend door het leven gaat. Ze beurt haar 13-jarige nichtje op, en heeft goede raad voor haar getrouwde zus die zich ineens onbesuisd in een affaire stort.

Meelevend begeleidt ze haar cliënten in een gevangenis. Bovenal reageert ze bewonderenswaardig rustig op die moeder. Maar haar sociale energie lijkt niet te worden gevoed door innerlijk geluk.
Vijf mensen die hunkeren naar nestwarmte, maar die elkaar maar niet kunnen bereiken. Sterker, ze opereren zo los van elkaar dat je eerder het gevoel hebt naar een mozaïekfilm te kijken dan naar een familiedrama. De film stevent hoe dan ook onherroepelijk af op een hartverscheurend dieptepunt, waarvan ieder voor zich moet zien te bekomen.


Baltus


Prijzen:
Venice Film Festival 2017: Winnaar Special Jury Price.
Toronto International Film Festival: Winnaar Platform Price.
London film Festival 2017: Selectie Official Competition.
 
logo filmhuis De Spiegel

Deze film wordt vertoond in samen­werking met Filmhuis
De Spiegel Heerlen.