Op zondag 10 september vindt in Theater Landgraaf voor de 34ste keer een boekenweekprogramma plaats. Dit matinee begint om 1 uur en eindigt om 5 uur.
Behalve dat Dick Gebuys zoals gewoonlijk het programma presenteert en de schrijvers interviewt, is hij zelf deze keer ook als schrijver te gast.
Andere gasten zijn Janneke Siebelink, Chris De Stoop, Michael Berg, Ivo Rosbeek en Roger Moreno.
Janneke Siebelink is de dochter van Jan Siebelink. Maar net als bij haar broer Jeroen, kroop het bloed toch kennelijk, waar het niet gaan kon. Vorig jaar kwam haar debuutroman Soms sneeuwt het in april uit, die erg veel succes had. Het is een verhaal over oorlog en liefde, over oorlogstrauma en liefdestrauma.
In December slaan we even over (2023) schrijft Janneke Siebelink over haar werk in een Amsterdams hospice, één dag in iedere week. Uit kleine waarnemingen opgebouwd, weet Janneke zo een warm verhaal over dit hospice en haar bewoners te vertellen.
Chris de Stoop zit in zijn boeken de actualiteit en de mensen die daarin een rol spelen dicht op de huid. De Stoop is opgegroeid in de polderstreek in het noorden van het Waasland en vestigde zich in 1999 in Doel, op de boerderij van zijn familie. Zijn ervaringen daar verwerkte hij in zijn boek De Bres (2000). Zijn werk Dit is mijn hof (2015) was hierop het vervolg.
In 2008 begon De Stoop aan een onderzoek naar jihadisme en zelfmoordterrorisme. Het resultaat was het boek Vrede zij met u, zuster. De jihad van Muriël (2010). Het boek Daniel (2020) gaat over de roofmoord op zijn vereenzaamde oom op diens boerderij.
Een aangrijpende kroniek van besmetting, schuld en schaamte vinden we in Hemelrijk (2022), over de corona-uitbraak in een woonzorgcentrum.
Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Hij werd geboren in Heerlen. In 2004 verhuisde hij naar Frankrijk om te gaan schrijven. De afgelopen jaren verschenen onder andere de thrillers 'Twee zomers' (2008), 'Blind vertrouwen' (2009), 'Hôtel du Lac' (2011), 'Nacht in Parijs' (2012), 'Heller' (2014) en 'Ik zie je' (2019). In mei 2021 verscheen Bergs 10e thriller 'De vermissing'. Zijn crimestories slepen de lezer van de eerste tot de laatste bladzijde mee in verhalen vol spanning. Sinds 2017 woont Michael Berg weer in Nederland, thans in Voerendaal
Dick Gebuys werd geboren in Rotterdam.
Hij debuteerde als dichter in 1984. De nieuwste dichtbundel – ‘Verwondering’ – kwam dit jaar uit. In 2018 verscheen van zijn hand het boek ‘Berini’ met verhalen over kunst, literatuur, muziek, het leven en de liefde en een bundel met gedichten over de Holocaust: ‘Kampen des doods’. Over films van de Vietnamese filmregisseur Dang Nhat Minh maakte hij een Engelstalige studie die in februari van dit jaar in Vietnam is verschenen.
Dick, Ivo Rosbeek en Roger Moreno werken thans aan een cd met poëzie en muziek.
Dit jaar verschenen twee boeken van hem over andere schrijvers ‘Een bres in de dijk van een navelstarende wereld’ over de boeken van Chris De Stoop en ‘Een spiegel van Indië in die van koloniaal Nederland’ over de boeken Reggie Baay. In de week van het literair programma verschijnt ‘Heldin van de Hoop’ over het werk van Natascha van Weezel. Over de Rotterdamse ex-wethouder Hamit Karakus ging ‘Jezelf blijven ontwikkelen’. In 2022 verscheen een boek over de Franse chansonnier, schrijver, filmster en schilder Mouloudji ‘Faut vivre’.
Ivo Rosbeek is architect, docent, muzikant, componist en zanger. Hij treedt al jaren ook in Theater Landgraaf op, solo of samen met andere muzikanten zoals Paul van Loo. Hij begeleidde Lex Nelissen op zijn fameuze optredens met Heerlense levensliederen. Hij speelde ook in Parijs op de presentatie van ‘Faut vivre’ van Dick. Sinto-muzikant Roger Moreno treedt al jaren in onze provincie en elders in de wereld op, vooral met zijn accordeon. In 2012 had hij zijn wereldpremière met het ‘Requiem voor Auschwitz’ een door hem gecomponeerd werk ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Holocaust.
Entreetickets voor dit smakelijke literaire menu met inbegrip van lekkere culinaire hapjes.