Kunst

Kunst is niet alleen waarneembaar op ons podium, maar ook als decoratie aan de verschillende muren: binnen èn buiten. Neem eens een kijkje in ons sfeervol en gezellige theater. Je bent van harte welkom!

Buitenkunst: reliëf van keramiek

Op zondag 12 augustus 2001 werd het kunstwerk onthuld dat bestaat uit een reliëf van keramiek en is bevestigd aan de muur bij ons theater. Het reliëf is gemaakt door Maria Stams, Jo Meulenberg en Marie-Louise van Zeijst.

Het kunstwerk bestaat uit vijf figuratieve en expressieve figuren die we kunnen associëren met het theater. Door de keuze van de onderwerpen (directeur, raaf, piano, danseres, vliegend varken en ezel), het kleurgebruik (fel blauw- paars en goud) en hun vormgeving (expressief) hebben de figuren een vrolijke decoratieve uitstraling en gaan zij inhoudelijk een verbintenis aan met het gebeuren rondom en in het theater.

Elk kunstwerk bestaat uit meerdere delen en is door de makers in samenwerking met vrijwilligers van Theater Landgraaf aan de muur bevestigd via stalen pennen en cement en later gevoegd. Aan het voegsel werden pigment toegevoegd.

Het resultaat mag er wezen! De vrijwilligers van Theater Landgraaf zijn zeer trots op de kunstwerken. 'Het is alsof ze al altijd aan de muur aanwezig waren' , 'ze horen er gewoon bij'. Theater Landgraaf is de drie makers zeer dankbaar en heeft grote waardering en respect voor hun belangeloze en 'onbetaalbare' inzet!

Sinds september 2004 zijn deze kunstwerken in de avonduren verlicht.

Manier van werken
De drie kunstenaressen hebben eerst honderden schetsen gemaakt. Deze schetsen hadden als onderwerp 'theater in het algemeen' en Theater Landgraaf. Daarna werd door de makers een keuze gemaakt uit deze immense stapel schetsen.

Doordat men noodgedwongen met een low-budget moesten werken, probeerde men met een minimum aan materiaal een maximum resultaat te bereiken. Een gevolg hiervan is onder andere de opengewerkte structuur van de ezel, een structuur die echter zeer dicht bij de schetsen staat. De makers hebben als het ware 'geschetst' met klei

Elk kunstwerk is het resultaat van de nauwe samenwerking van het collectief. Elk object is dan ook bijna niet toe te dichten aan één persoon. Niet alleen met de klei werd zuinig omgesprongen, ook voor de glazuur werden restpartijen gebruikt. Het bakprocédé vond plaats in 't Kloëster, met dank aan de Vrije Academie (VaZom) die haar oven en de ruimte ter beschikking stelde

In juni/juli 2019 is de kunstmuur, in opdracht van de Gemeente Landgraaf, volledig gerestaureerd.

Binnenkunst: Kruiswegstaties

Theater Landgraaf is in het bezit van heuse 'Kruiswegstaties'. 14 olieverfschilderijen van de nationaal en internationaal bekende kunstenares Jacqueline Wassen. Hierin verwijst ze naar de moeilijkheden waarmee het Theater in Waubach van de grond is gekomen. Bij de opzet van dit 'lijdensverhaal' heeft ze zich laten inspireren door de kruiswegstaties, die in de katholieke kerk het lijdensverhaal van Christus uitbeelden in 14 staties. Daarmee refereerde zij tevens aan de oorspronkelijk functie van het gebouw, dat in eerste instantie dienst heeft gedaan als parochiekerk van Waubach.

Jacqueline Wassen studeerde in 1992 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht.
Sinds haar afstuderen deed ze vanalles op haar vakgebied. Zo maakte ze illustraties bij columns en verhalen voor het Limburgs Dagblad, verzorgde ze omslagen voor kinderboeken, ontwierp ze affiches en decors voor het jaarlijkse Vertelfestival in Maastricht en organiseerde ze kunstprojecten voor kinderen. Tevens werkt ze regelmatig voor het kinder-televisieprograma Sesamstraat, waarvoor ze de illustraties maakt bij de vertelsessie waarmee de meeste uitzendingen besluiten. In het buitenland nam ze actief deel aan verschillende projecten waaronder Bolzano (Italië).

In Nederland maakte ze haar debuut met het boekje 'Lang', veschenen bij uitgeverij Mo Media.